عراق

نام رسمی عراق، جمهوری عراق بوده و در خاورمیانه و جنوب غرب آسیا واقع شده است. پایتخت آن بغداد بوده و این کشور از جنوب با عربستان سعودی و کویت، از شمال با ترکیه، از شرق با ایران و از غرب با اردن و سوریه در همسایگی به سر می‌برد. لازم به ذکر است که عراق در بخش جنوبی خود مرز آبی کوچکی با خلیج فارس دارد.

کشور عراق براساس پهناوری پنجاه و نهمین کشور پهناور جهان است. این کشور از هجده استان تشکیل شده و براساس آخرین سرشماری، سی و ششمین کشور پر جمعیت دنیا به حساب می‌آید.

مساحت
۴۳۸۳۱۷ کیلومتر مربع
جمعیت
حدود ۴۰ میلیون نفر

قومیت‌های گوناگون اعم از عرب، کرد، ترکمن، آشوری، کلدانی، مندایی، صابئین و غیره تشکیل‌دهنده کشور عراق هستند که در نواحی مختلف این کشور زندگی می‌کنند. نزدیک به ۵۹ درصد کشور عراق مسلمان شیعه، ۴۰ درصد مسلمان سنی و مابقی مسیحی هستند. هر کدام از گروه‌های ذکر شده از لحاظ قومیت و مذهب باعث شده‌اند که این کشور دارای ساختارهای اجتماعی و فرهنگی مختلفی باشد.

کشورهای ایران و عراق به دلایل مختلف مذهبی و فرهنگی شباهت‌هایی به یکدیگر دارند که همین امر موجب شده است با وجود اختلافات متعدد طی سال‌های گذشته، برقراری ارتباط و تعاملات بین این دو کشور به راحتی رو به رشد و فزونی باشد. وجود مقبره امامان شیعی در شهرهای مقدس کربلا و نجف، حضور حوزه علمیه نجف و حضور همیشگی علمای شیعه در این کشور باعث شده است که فرهنگ شیعی تقویت شده و همین موضوع باعث شباهت هر چه بیشتر قشر شیعی مذهب کشور ایران به عراق شده است.

تجارت با عراق

مبحث صادرات و واردات و به طور کلی تجارت با کشور عراق و هم‌چنین تغییراتی که در حوزه سرمایه‌گذاری در این کشور طی سال‌های اخیر رخ داده است. در سال ۲۰۰۶، دولت عراق تصمیمات جدیدی را اتخاذ کرد، به این ترتیب که با هدف تشویق سرمایه‌گذاری و برداشتن موانع و محدودیت‌ها و ایجاد سهولت در فرآیندهای مرتبط، قوانین سرمایه‌گذاری جدیدی را به تصویب رساند. هم‌چنین در سال ۲۰۱۷، مجموع واردات کشور عراق به ۲۹.۷ میلیارد دلار رسید و این موضوع باعث شد که این کشور به ۶۵ مین وارد کننده بزرگ جهان تبدیل شود. این آمار در سال ۲۰۲۰ به حدود ۳۳ میلیارد دلار رسید.

تحولات در این کشور، طی سال‌های اخیر، با نگاهی به آمار و ارقام کاملا قابل مشاهده و ملموس است. مطابق با آمار، بیشترین کالاهای وارداتی به عراق به ترتیب ماشین‌آلات، منسوجات، فلزات، محصولات گیاهی، مواد غذایی، شیمیایی، حمل و نقل، محصولات حیوانی، فلزات گران‌بها، پلاستیک و لاستیک، متفرقه، کالاهای کاغذی، سازه‌ها و کفش و کلاه بوده‌اند و بیشترین صادرات از این کشور نیز مربوط به کالاهایی هم‌چون نفت خام، طلا، میوه‌های گرمسیری، کاغذ بازیافتی و پوست گوسفند دباغی شده است.

مجموع صادرات نیز در سال ۲۰۱۷ به ۶۰.۸ میلیارد دلار رسید و به همین واسطه، عراق به ۴۳ مین صادر کننده بزرگ دنیا مبدل شد و همین آمار در سال ۲۰۲۰ به حدود ۶۳ میلیارد دلار رسید.

اگر اقداماتی هم‌چون صادرات به کشوری دیگر را در سر داشته باشیم، اولین اقدام لازم و ضروری در این مسیر بررسی و مطالعه اولیه “بازار” آن کشور است. مطالعه بازار به این معنا است که تحقیق و بررسی در مورد بازار هدف کشور مقصد صورت گیرد و به این سوال پاسخ داده شود که “آیا محصول مورد نظر ما در کشور هدف جایی خواهد داشت؟ به فروش می‌رسد یا خیر؟”

در نتیجه، بررسی بازار و شناخت رقبا از اولین اقدامات ورود به وادی صادرات است. گام بعدی، برندسازی محصول است. این موضوع تبلیغات و بازاریابی را آسان‌تر می‌نماید و قطعا در میزان فروش اثرگذار است. لازم به ذکر است که، تبلیغات در برخی کشورها همانند عراق، بسیار موثر است. البته در این کشور، مبحث قیمت هم بسیار حائز اهمیت است و محصولی که قرار است به آن کشور ارائه دهید، علاوه‌بر برخورداری از کیفیت مورد نظر باید از قیمت رقابتی نیز برخوردار باشد. به طور مثال در مناطق کردنشین کشور عراق، محصولات با کیفیت بالاتر، حتما فروش بیشتر و بهتری خواهند داشت اما همان محصول در جنوب این کشور به احتمال خیلی زیاد فروش نخواهد رفت، زیرا در این منطقه کیفیت به اندازه قیمت اهمیت ندارد و قیمت در جایگاه اول قرار دارد.

گام بعد، و نکته بسیار مهم پس از آنکه بازار را بررسی و مطالعه کردید، رقبا را شناختید، برندسازی خوبی انجام دادید و از هر لحاظ موقعیت محصولتان در بازار هدف را سنجیدید، آشنایی با نحوه مذاکره با تجار عراقی است. شما باید از جزئیات و نکات بستن قرارداد در این کشور مطلع باشید تا در این مسیر به مشکل برخورد نکنید.

سپس پای حمل و نقل و دانستن قوانین گمرکی و ترخیص کالا و مدارک و مجوزهای مورد نیاز به میان خواهد آمد که بسیار اهمیت دارد، زیرا عدم آگاهی و شناخت خوب صادرکنندگان ایرانی از قوانین گمرک عراق می‌تواند منجر به ضرر و زیان‌های متعددی برای تجار شود.

تمامی مراحل فوق‌ در مسیر صادرات، اعم از تحقیقات بازار و شناخت بازار هدف، برندسازی و بازاریابی، مسائل حقوقی و لجستیک به تجربه و تخصص نیاز دارند و در غیر این صورت باید منتظر چالش‌های فراوانی بود. در هر یک از موارد توضیح داده شده شرکت‌های متخصصی وجود دارند که می‌توانند آن را بر عهده گرفته و از تجربیاتشان برای راحت‌تر پیمودن این مسیر برای شما استفاده نمایند.

در گام اول، بررسی میزان رشد واردات و صادرات کشور عراق شاید نگاهی کلی به شما به عنوان صادر کننده و تاجر بدهد تا تصمیم بگیرید که آیا وارد جزئیات و بررسی محصول مورد نظر خود در بازار این کشور شوید یا خیر؟

هم‌چنین بررسی آمار روابط تجاری ایران با عراق نیز، می‌تواند کمی از آینده برای شما حرف بزند. البته مطابق با نظرات کارشناسان و متخصصین، با بررسی مشکلات و چالش‌های تجارت با عراق و هم‌چنین فرصت‌ها و تهدیدهای این بازار می‌توان بهتر تصمیم‌گیری نمود. در ادامه با استفاده از منابع موثق و مستندات گمرک جمهوری اسلامی ایران و همینطور نظرات تخصصی کارشناسان ما در این رابطه صحبت خواهیم کرد.

در جداول زیر، با استناد به آمار ارائه شده توسط گمرک جمهوری اسلامی ایران، روابط تجاری دو جانبه ایران با عراق را طی سال‌های ۱۳۹۵ تا نیمه ابتدایی ۱۴۰۰ مشاهده خواهید کرد.

سال ۱۳۹۵

عنوان ارزش (دلار) وزن (کیلوگرم) سهم از کل ارزش رتبه درصد تغییرات نسبت به مدت مشابه سال قبل
صادرات ج.ا.ایران ۶۱۳۱۴۸۲۲۷۰ ۱۴۲۹۱۹۳۵۴۶۸ ۱۳% ۳
واردات ج.ا.ایران ۶۳۷۲۸۹۴۰ ۵۲۹۲۳۴۵۵ ۰% ۴۱
حجم کل تجارت ۶۱۹۵۲۱۱۲۱۰ ۱۴۳۴۴۸۵۸۹۲۳ ۷% ۴
تراز بازرگانی ۶۰۶۷۷۵۳۳۳۰ ۱۴۲۳۹۰۱۲۰۱۳ -

سال ۱۳۹۶

عنوان ارزش (دلار) وزن (کیلوگرم) سهم از کل ارزش رتبه درصد تغییرات نسبت به مدت مشابه سال قبل
صادرات ج.ا.ایران ۶۵۴۳۱۷۷۰۱۴ ۱۳۲۴۹۸۱۲۷۹۲ ۱۴% ۳ ۶
واردات ج.ا.ایران ۸۹۷۶۱۵۵۰ ۱۲۹۳۷۹۹۶۲ ۰% ۳۸ ۴۰
حجم کل تجارت ۶۶۳۲۹۳۸۵۶۴ ۱۳۳۷۹۱۹۲۷۵۴ ۶% ۵ ۷
تراز بازرگانی ۶۴۵۳۴۱۵۴۶۴ ۱۳۱۲۰۴۳۲۸۳۰ -

سال ۱۳۹۷

عنوان ارزش (دلار) وزن (کیلوگرم) سهم از کل ارزش رتبه درصد تغییرات نسبت به مدت مشابه سال قبل
صادرات ج.ا.ایران ۸۹۲۶۸۳۹۱۶۲ ۱۹۷۰۲۴۳۱۷۶۳ ۲۰% ۲ ۳۶
واردات ج.ا.ایران ۵۸۶۰۹۲۰۲ ۷۳۴۴۳۸۱۹ ۰% ۴۱ ۳۴-
حجم کل تجارت ۸۹۸۵۴۴۸۳۶۴ ۱۹۷۷۵۸۷۵۵۸۲ ۱۰% ۳ ۳۵
تراز بازرگانی ۸۸۶۸۲۲۹۹۶۰ ۱۹۶۲۸۹۸۷۹۴۴ -

سال ۱۳۹۸

عنوان ارزش (دلار) وزن (کیلوگرم) سهم از کل ارزش رتبه درصد تغییرات نسبت به مدت مشابه سال قبل
صادرات ج.ا.ایران ۸۴۰۳۸۴۶۸۴۶ ۲۳۴۶۴۷۴۵۴۷۴ ۲۰% ۲ ۵-
واردات ج.ا.ایران ۱۳۰۹۴۵۰۲۱ ۱۳۶۳۹۲۹۰۵ ۰% ۲۹ ۱۲۳
حجم کل تجارت ۸۵۳۴۷۹۱۸۶۷ ۲۳۶۰۱۱۳۸۳۷۹ ۱۰% ۴ ۵-
تراز بازرگانی ۸۲۷۲۹۰۱۸۲۵ ۲۳۳۲۸۳۵۲۵۶۹ -

سال ۱۳۹۹

عنوان ارزش (دلار) وزن (کیلوگرم) سهم از کل ارزش رتبه درصد تغییرات نسبت به مدت مشابه سال قبل
صادرات ج.ا.ایران ۷۴۳۷۳۱۸۲۲۶ ۲۵۶۴۷۶۴۷۶۴۰ ۲۱% ۲ ۱۱-
واردات ج.ا.ایران ۱۳۳۴۳۸۶۳۷ ۱۰۲۵۲۰۶۰۰ ۰% ۲۶ ۱
حجم کل تجارت ۷۵۷۰۷۵۶۸۶۳ ۲۵۷۵۰۱۶۸۲۴۰ ۱۰% ۳ ۱۱-
تراز بازرگانی ۷۳۰۳۸۷۹۵۸۹ ۲۵۵۴۵۱۲۷۷۰۴۰ -

نیمه ابتدایی ۱۴۰۰

عنوان ارزش (دلار) وزن (کیلوگرم) سهم از کل ارزش رتبه درصد تغییرات نسبت به مدت مشابه سال قبل
صادرات ج.ا.ایران ۷۱۵۳۱۲۰۶۰۰ ۲۴۷۲۲۶۲۶۲۵۴ ۱۸% ۲ ۱۱
واردات ج.ا.ایران ۸۴۳۶۳۸۴۱۷ ۱۷۸۶۱۲۶۵۲۴ ۲% ۸ ۷۲۶
حجم کل تجارت ۷۹۹۶۷۵۹۰۱۷ ۲۶۵۰۸۷۵۲۷۷۸ ۱۰% ۴ ۲۲
تراز بازرگانی ۶۳۰۹۴۸۲۱۸۳ ۲۲۹۳۶۴۹۹۷۳۰ -

از نظر کارشناسی و تخصصی، کاهش ارزش دینار در مقابل دلار و همینطور در برابر ریال ایران، باعث می‌شود که به تدریج مزیت نسبی صادرات کالا از ایران به عراق (به معنای کم بودن قیمت تمام شده در ایران و در نتیجه به صرفه بودن صادرات به عراق) از بین رفته و صادرات کالا از ایران به عراق که در سال ۹۸ نزدیک به ۹ میلیارد دلار بوده، در سال بعد رو به کاهش رود و با توجه به آنکه دیگر کشورها در صادرات به عراق با سهولت بیشتری در این مسیر رو به رو هستند، به تدریج جایگاه ایران در بازار واردات عراق از بین رود. اقدامات لازم و ضروری در این وضعیت چیست؟

لازم است مقامات ایرانی دو عامل حرکت کشور عراق به سمت تولید داخل و احتمال کاهش ارزش دینار را در نظر گرفته و اقدامات مناسب در راستای پایدار نمودن سطح تجارت با کشور عراق را در پیش بگیرند. چه اقداماتی؟

به طور مثال:

  • همکاری در احداث کارخانه‌ها و شهرک‌های صنعتی و تولید مشترک محصولات
  • تشکیل زنجیره ارزش منطقه‌ای در صنایع مختلف
  • استفاده از ظرفیت صادرات مجدد (Re-exporting) از طریق کشور عراق

البته طی دو سال اخیر، نه تنها در تجارت بین کشور ایران و عراق، بلکه در مقطع جهانی شاهد تاثیرات واضح و روشن شیوع ویروس کرونا بوده‌ایم و بازار کشور عراق هم از این قاعده مستثنی نبوده و بر همین اساس به دلیل بسته بودن مرزهای عراق طی چند ماه پس از شیوع ویروس کرونا، در سال ۲۰۲۰ صادرات به عراق کاهش یافت.

بسته بودن مرزها، کاهش فروش نفت و در نتیجه کاهش درآمدهای ارزی عراق در آن دوران باعث شد که حجم تجارت بین دو کشور کاهش یافته و صادرات ایران به عراق به کمتر از هشت میلیارد دلار برسد.

اما در سال ۱۴۰۰، با وجود مشکلات داخلی و مشکلاتی که در زمینه صادرات گاز و برق وجود داشت، صادرات فرآورده‌های نفتی به عراق انجام شد و در هشت ماه ابتدای سال، صادرات ایران به عراق به بیش از ۶ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار رسید و بر این اساس در هر ماه صادرات ایران به عراق حدود ۷۵۰ میلیون دلار بوده است و این اعداد و ارقام نشان‌دهنده بهبود شرایط و انجام اقدامات مناسب است.

به طور کلی با بررسی آمار چند سال اخیر از جزئیات آمار صادرات از ایران به عراق، می‌توان دریافت که سهم ایران در بازار عراق به لحاظ مصالح ساختمانی (کاشی، سنگ، سرامیک، شیشه)، مواد غذایی (میوه و تره‌بار، صیفی‌جات)، فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی، لوازم خانگی، لبنیات، پوشاک، مبلمان و کفش بسیار قابل توجه بوده است.

مطابق با توافق‌های صورت گرفته بین دو کشور ایران و عراق، آخرین وضعیت زیرساخت‌های تجاری (فیزیکی-حقوقی) ایران و عراق نیز به شرح زیر است :

عنوان فعالیت وضعیت توضیحات
برگزاری اجلاس‌ها و و کمیته‌های مشترک تخصصی اجلاس کمیسیون عالی سیاسی در سال ۱۳۹۳ در بغداد به ریاست معاون اول و نخست وزیر
اجلاس کمیسیون مشترک در سال ۱۳۹۳ در بغداد برگزار شد.
کمیته مشترک بازرگانی در سال۱۳۹۸در بغداد برگزار گردید.
سایر کمیته های تخصصی حمل و نقل، صنعتی، نیرو، امور زیارتی و استاندارد
موافقتنامه ها و یادداشت ها ی تفاهم تجاری و صنعتی موافقتنامه تجارت آزاد - پیشنهاد به طرف عراقی و عدم پذیرش
موافقتنامه تجارت ترجیحی - -
موافقتنامه بازرگانی بصورت یادداشت تفاهم در سال ۱۳۸۱ امضاء شد.
یادداشت تفاهم همکاری سازمان توسعه تجارت -
تفاهم نامه همکاری های تجاری در مهر ماه سال ۱۳۹۳ در تهران امضا شد.
یادداشت تفاهم همکاریهای صنعتی در تیرماه سال ۱۳۹۶ در تهران امضا شد.
موافقتنامه ها و یادداشت تفاهم اقتصادی و مالی اجتناب از اخذ مالیات مضاعف در سال ۱۳۹۰ به امضا رسیده است.
تشویق و حمایت متقابل از سرمایه گذاری - -
گمرکی در سال ۱۳۹۳ به امضاء رسید.
تفاهم نامه ترتیبات بانکی در سال ۱۳۹۳ به امضاء رسید.
تفاهمنامه صندوق ضمانت صادرات در سال ۱۳۸۱ امضاء شد.
تفاهم نامه نمایشگاهی در سال ۱۳۹۳ به امضاء رسید.
موافقتنامه های حمل و نقل هوایی اردیبهشت ماه ۱۳۹۱ اجرایی شده است.
دریایی اردیبهشت ماه ۱۳۹۱ امضا شده است.
زمینی و ترانزیت در سال ۱۳۹۳ به امضاء رسید.
ریلی با اتصال خطوط آهن دو کشور اجرایی خواهد شد.
همکاریهای اتاق بازرگانی اتاق مشترک بازرگانی به ریاست آقای آل اسحاق
شورای مشترک بازرگانی - -
تأسیس مرکز تجاری/نمایشگاهی توسط سازمان توسعه تجارت ایران
یادداشت تفاهم همکاری اتاق بازرگانی دو کشور -
روابط بانکی تأسیس شعبه بانکی ایرانی افتتاح شعبه بانک ملی ایران، بانک پارسیان، بانک اقتصاد نوین در بغداد
بانک مشترک بانک توسعه تعاون الاقلیمی
کارگزاری - بعد از اعمال تحریم‌ها قطع شده است.
میزان خطوط اعتباری تخصیصی سقف کلی اعتبار تخصیص یافته ۴۱۵ میلیون یورو
همکاریهای استاندارد یادداشت تفاهم استاندارد در سال ۱۳۹۳ به امضاء رسید.
موافقتنامه استاندارد - -
ایجاد شعبه سازمان / دفتر رایزنی شعبه سازمان توسعه تجارت - -
دفتر رایزنی بازرگانی -استقرار رایزن در بغداد از سال ۱۳۹۰
- استقرار رایزن در بصره مرداد ۱۳۹۸
- انتقال از بصره به بغداد در اسفند ۱۳۹۸ (جناب آقای ربیهاوی)

همچنین از مهمترین توافقات صورت گرفته طی سال‌های اخیر می‌توان به موارد زیر اشاره نمود. مهمترین برنامه‌های آینده روابط تجاری دو کشور نیز در جدول زیر آورده شده است :

مهمترین اقدامات در زمینه توسعه روابط با عراق در سال‌های اخیر اهم برنامه‌های آتی
• برگزاری اجلاس‌های کمیسیون مشترک بین دو کشور
• پیگیری امضاء و اجرای تفاهمات مختلف میان دو کشور
• برگزاری کمیته‌های فنی و تجاری مشترک(استاندارد، حمل ونقل، بانکی، گمرکی و....) میان دو کشور
• استقرار رایزنان بازرگانی جمهوری اسلامی ایران در بغداد و بصره
• تشکیل اتاق مشترک بازرگانی بین دو کشور
• برگزاری همایش‌های مختلف تجاری با عراق
• برگزاری سالانه نمایشگاه اختصاصی جمهوری اسلامی ایران در بغداد
• مشارکت در کلیه نمایشگاه‌های بین‌المللی عراق
• تاسیس مرکز دائمی نمایشگاهی جمهوری اسلامی ایران دربغداد
• پیگیری اتصال خط آهن بصره – شلمچه
• پیگیری ثبت دارو و حل مشکلات صادرات به عراق
• پیگیری حل مشکلات گمرکات و بازارچه های مرزی
• پیگیری حل مشکلات گردشگری سلامت با عراق
• پیگیری حل مشکل مطالبات شرکت‌های ایرانی در عراق
• افزایش مبادلات دو کشور به ۲۰ میلیارد دلار درسال ۱۴۰۲
• برگزاری نمایشگاه‌ها و همایش‌های تجاری
• برگزاری اجلاس کمیسیون همکاری‌های اقتصادی
• مبادله هیات‌های بازاریابی و تجاری
• مشارکت فعال در پروژه‌های صنعتی، معدنی و مهندسی عراق
• پیگیری اتصال خط آهن بصره–شلمچه و خسروی- خانقین
• مشارکت در بازسازی ونوسازی صنایع فرسوده عراق
• برگزاری کمیته‌های فنی تجاری و صنعتی میان دو کشور
• پیگیری حل مشکل حمل مستقیم کالا میان دو کشور
• پیگیری حل مطالبات شرکت‌های ایرانی در عراق
• تکمیل زیر ساخت‌های تجاری در مرزهای مشترک
• پیگیری سرمایه‌گذاری مشترک درشهرک‌های صنعتی مرزی
• برقراری خطوط ترانزیت جاده‌ای و ریلی به سوریه و کویت

مطابق با آمار به دست آمده از مرکز تجارت بین‌الملل، پنج کشور اولی که به عنوان شرکای تجاری عراق در کنار این کشور قرار گرفته‌اند به ترتیب چین، هندوستان، ترکیه، کره جنوبی و آمریکا هستند.

همانطور که در بالا اشاره شد، بررسی مشکلات و چالش‌ها و همینطور مزایا و فرصت‌های بازار این کشور برای کشور ایران می‌تواند در تصمیم‌گیری هر چه بهتر برای ورود به آن اثرگذار باشد. در ادامه به برخی از آنها از منظر کارشناسان و متخصصان اشاره خواهد شد :

مشکلات و چالش‌های بازار عراق برای ایران

  • عدم امکان مبادله پول
  • عدم امکان صدور ضمانت‌نامه
  • عدم امکان حمل یک‌سره کالا به عراق
  • عدم تطابق استانداردهای کالایی دو کشور
  • عدم ارتباط صحیح و سریع میان تجار دو طرف
  • وضع مقررات جدید و ناگهانی از طرف دولت عراق
  • عدم وجود امکانات کافی و ناهماهنگی گمرکات دو کشور (اسناد، ساعت کار، تعطیلات و…..)
  • ناهماهنگی دستگاه‌های داخلی مسئول در گمرکات ایران
  • مشکلات راه‌های داخلی کشور عراق تا مرز ایران
  • مشکلات مربوط به تاییدیه گواهی مبدأ، گواهی بهداشت و فاکتور در سفارت عراق و دریافت هزینه‌های بالا
  • کمبود خودروهای سردخانه‌ای جهت حمل و نقل کالا

البته که مشکلات و چالش‌ها در صورت بررسی درست و اقدامات صحیح در این راستا از راه حل‌هایی برخوردارند و نکته حائز اهمیت آن است که با نگاه به آنها قبل از ورود به این بازار، به فکر یافتن راه حل بود.

مزایا و فرصت‌های بازار عراق برای ایران

  • بیشترین مرز زمینی مشترک در میان همسایگان عراق
  • وجود گذرگاه‌ها و بازارچه‌های مرزی متعدد
  • شباهت‌های فرهنگی و مذهبی میان دو کشور
  • حمل‌ونقل آسان به سبب نزدیکی مرزهای دو کشور
  • وجود زمینه‌های سرمایه‌گذاری بلند مدت برای سرمایه‌گذاران ایرانی
  • علاقه بیشتر مردم عراق به خرید کالاهای ایرانی با کیفیت
  • نیاز به تأمین محصولات و خدمات در حوزه‌های مختلف به‌ ویژه در توسعه زیرساخت‌های کشور عراق
  • وجود تفاهم‌نامه‌های تجاری مختلف میان دو کشور
  • نیاز شرکت‌های عراقی در حوزه فناوری اطلاعات
  • وجود مصرف‌کننده زیاد در عراق در مقابل تولیدات کم این کشور
  • جمعیت بسیار جوان و انبوهی از نیازهای مصرفی و زیرساختی
  • چهار دهه درگیری این کشور با جنگ و تنش‌های سیاسی و از بین رفتن بسیاری از زیرساخت‌ها

 

در مقالاتی که در سایت میداسکات ارائه خواهد شد، با جزئیات بیشتر به بررسی بازار کشور عراق، نقاط ضعف و قوت، قراردادها و هر آنچه می‌تواند در تصمیم‌گیری شما برای ورود به این بازار تعیین کننده باشد، پرداخته خواهد شد.

برخی از تجربیات میداسکات در بازار عراق