هند

هند یا هندوستان با نام رسمی “جمهوری هند” در جنوب غربی آسیا واقع شده است و از نظر جمعیت، دومین کشور پر جمعیت جهان است؛ از نظر مساحت نیز هفتمین کشور وسیع دنیا به حساب می‌آید. این کشور از جنوب با اقیانوس هند، جنوب غرب با دریای عرب و جنوب شرق با خلیج بنگال در مجاورت و همسایگی به سر می‌برد. کشورهای همسایه هند از سمت غرب پاکستان، شمال چین، نپال و بوتان و شرق بنگلادش و میانمار هستند.

کشور هند از سمت اقیانوس هند با سری‌لانکا و مالدیو مجاورت داشته و جزایر آندامان و نیکوبار از این کشور با کشورهای تایلند، میانمار و اندونزی مرز آبی مشترک دارند.

مساحت

۳,۲۸۷,۲۶۳ کیلومتر مربع

جمعیت

حدود ۱.۴۰۵ میلیارد نفر

هند دومین کشور پر جمعیت دنیا است و حدود یک ششم جمعیت جهان را به خود اختصاص داده است. نکته جالب توجه این کشور آن است که تنوع بسیار بالای نژادی، فرهنگی، مذهبی و زبانی نشان از همزیستی مسالمت‌آمیز در این کشور دارد. ۶۱ % مردم هند با سواد هستند که این آمار به تفکیک برای مردان ۷۳.۴ % و برای زنان ۴۷.۸ % است. واحد پول این کشور روپیه هند و زبان رسمی آن هندی-انگلیسی است. طبق آمار رسمی ارائه شده توسط دولت هند، حدود ۸۳ % مردم هند هندو، ۱۱ % مسلمان، ۳ % مسیحی، ۲ % سیک و کمتر از ۱ % بودایی هستند.

شهرهای مهم این کشور به ترتیب بمبئی، دهلی، کلکته، مدرس، بنگلور، حیدرآباد، گوا، پونا، بوپال، تریواندروم، سورات، کانپور و احمدآباد هستند.

هند با بسیاری از کشورهای جهان روابطی دوستانه و مسالمت‌آمیز دارد و از طرفی شباهت‌های فرهنگی آن با بسیاری از کشورها زمینه مشارکت‌های موفق را فراهم آورده است.

تجارت با هند

شاید باورش کمی سخت باشد، اما اقتصاد کشور هند چهارمین اقتصاد بزرگ جهان است. هند در سال ۱۹۵۱، از کشوری بسیار فقیر به کشوری با اقتصادی سریع‌الرشد تبدیل شد و هم‌اکنون نیز به رغم رکود اقتصادی حاکم بر دنیا با رشد اقتصادی متوسط بیشتر از ۸ % در طی سال‌های گذشته یکی از قدرت‌های اقتصادی بزرگ دنیا به حساب می‌آید، و این مقدار رشد اقتصادی تقریبا به رشد اقتصادی کشور همسایه‌اش، چین، نزدیک است. کارشناسان اقتصادی دنیا پیش‌بینی می‌کنند که در سال آینده هند به رشد اقتصادی ۱۰ % هم خواهد رسید و اگر در گذشته، نام هند، یادآور فقر و تنگدستی بود، هم‌اکنون و زین پس رشد اقتصادی و رنسانس علمی به وجود آمده باعث جلب توجه همگان به این کشور شده است و سال‌های متمادی است که فروش محصولات تولید کشور هند در بازارهای جهانی و سرمایه‌گذاری‌های کلان خارجی در این کشور اتفاقی رایج و مرسوم شده است. البته با وجود همه پیشرفت‌های اقتصادی، هم‌چنان میلیون‌ها نفر در این کشور در فقر شدید زندگی می‌کنند و مشکلات زیر ساختی هنوز هم در این کشور ادامه‌دار است.

نرخ تورم بسیار پایین و حدود ۴ الی ۵ درصدی در کشور هند باعث محبوبیت سرمایه‌گذاران برای تشدید روابط تجاری شده است و این کشور را به یکی از محبوب‌ترین مقاصد صادرات و واردات کالا و هم‌چنین خدمات برای عمده کشورهای جهان مبدل کرده است.

اقتصاد هند با دارا بودن ۶۱۱.۳ تریلیون دلار تولید ناخالص داخلی در جایگاه چهارم دنیا قرار گرفته است. یکی از نقاط عطف کشور هند که در نهایت منجر به رشد اقتصادی این کشور در سال‌های اخیر شده است، تعدیل در قوانین صادرات و واردات آن، فراهم آوردن امکان سرمایه‌گذاری خارجی و هم‌چنین تامین امنیت سرمایه‌های خارجی بوده است؛ به‌طوری‌که کارشناسان بزرگ اقتصادی دنیا پیش‌بینی می‌کنند که هند در مدت زمانی کوتاه، بعد از آمریکا و چین به سومین کشور صنعتی بزرگ در جهان تبدیل خواهد شد و درآمد سرانه آن به دو برابر میزان درآمد فعلی‌‍اش برسد.

صادرات و واردات هند

اقتصاد هند با ارائه گزارشاتی مبنی بر جهشی بزرگ در واردات و صادرات خود در سال ۲۰۲۰، نشان داد که بهبود قبل توجهی در این زمینه در حال رخ دادن است. صادرات این کشور نسبت به زمان مشابه سال گذشته خود حدود ۵۲ % جهش داشت و ارزش آن به ۷.۷۱میلیارد دلار رسید. و آمار نشان می‌دهد که بخش‌های مرتبط با مهندسی، طلا و جواهر و محصولات پالایشگاهی بالاترین صادرات را داشته‌اند.

براساس آمار منتشر شده، کشورهای آمریکا (۱۷.۹%)، چین (۶.۹%)، امارات (۶.۵%)، هنگ‌کنگ (۵.۵%)، سنگاپور (۳%)، بنگلادش (۲.۹%)، انگلستان (۲.۸%)، آلمان (۲.۸%)، هلند (۲.۳%) و مالزی (۲.۲%) به ترتیب مقاصد صادراتی این کشور در سال ۲۰۲۰ بوده‌اند و بیشترین واردات را از این کشور داشته‌اند.

چین در سال ۲۰۲۱ به رغم شیوع بیماری کرونا و متعاقبا مسائل و مشکلاتی که گریبان‌گیر تجارت اغلب کشورهای دنیا شد، واردات خود را از هند حدود ۲۷ % افزایش داد و جایگاه امارات متحده عربی را به عنوان دومین مقصد بزرگ صادرات هند بعد از آمریکا تصاحب کرد. مطابق با آمار رسمی ارائه شده برای سال مالی ۲۰۲۱، واردات چین از هند به بیش از ۲۱ میلیارد دلار رسیده است.

شاید جالب باشد که بدانید واردات کشور هند نیز در ابتدای سال ۲۰۲۰ ۸۳ % نسبت به سال گذشته رشد داشته و به ۹.۱ میلیارد دلار رسیده است که از این بین با افزایش ۱۳۵ درصدی در واردات سوخت و نفت خام، بیشترین میزان واردات به این موارد اختصاص یافته که ارزش آن حدود ۱.۰۹ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰ شده است.

دو شریک تجاری هند در زمینه واردات این کشور نیز به ترتیب چین با ۹۰ % و آمریکا با ۸۹ % رشد نسبت به سال قبل و با ارزش ۸۰۹.۵۳ و ۴۱۰.۶۵  میلیون دلار هم‌چنان در جایگاه‌ اول و دوم قرار دارند. مبادلات بازرگانی هند با جهان در قالب جدول زیر قابل مشاهده است :

محصولات عمدۀ کشاورزی انگور، گندم، آجیل، پشم و گوشت گوسفند
محصولات عمدۀ صنعتی منسوجات، صابون، مبلمان، کفش، کود، پوشاک، محصولات غذایی، نوشیدنی غیرالکلی، آب معدنی، سیمان، فرش دستباف، گاز طبیعی، مس و زغال سنگ
کشورهای عمده واردکننده کالا از هند آمریکا، امارات متحده عربی، چین، هنگ کنگ، آلمان
کشورهای عمده صادرکننده کالا به هند چین، آمریکا، امارات متحده عربی، سوئیس، عربستان سعودی
مهمترین اقلام صادراتی کشور هند فراورده‌های نفتی، الماس، دارو، جواهرات، برنج
مهمترین اقلام وارداتی کشور هند نفت خام، طلا، الماس، بریکت‌های زغال سنگ، گاز مایع

تجارت ایران با هند

در زمینه تجارت ایران و تجار و بازرگانان ایرانی با کشور هند باید به این نکته اشاره کرد که تا به امروز تجارت بین این دو کشور عمدتا به صورت سنتی بوده و لازم است که به منظور توسعه تجارت و روش‌های آن برنامه‌ریزی تازه‌ای داشته باشند. ارزان بودن نیروی کار در هند از جمله جذابیت‌های هند برای ایجاد بازارهای ثانویه برای کالاهای ایرانی است، و از طرفی تاسیس یک شرکت در کشور هند بسیار کار ساده‌ای بوده؛ به طوری که به تنهایی با در اختیار داشتن تنها یک صندوق پستی می‌توان شرکتی را در این کشور تاسیس کرد و به همین دلیل شرکت‌های بسیاری در هند وجود دارند که می‌توان با آنها رایزنی‌های تجاری داشت.

یکی دیگر از نکاتی که می‌توان در نظر گرفت، آن است که امروزه به دلیل رشد اقتصادی بسیار سریع کشور هند، قدرت خرید مردم این کشور بالا رفته و در نتیجه سلیقه مردم تغییر کرده است و متعاقبا مصرف کالاهای لوکس افزایش می‌یابد. این مورد فرصتی است برای تولیدکنندگان ایرانی که با تولید کالاهای مورد نیاز و متناسب با سلیقه مردم هند برای به دست آوردن بازار این کشور و افزایش نرخ واردات کالاهای ایرانی به آن اقدام کنند.

یکی از گام‌های موثری که می‌توان در راستای رشد اقتصادی کشور و همینطور افزایش نرخ صادرات برداشت، توسعه روابط تجاری با کشور هند است و این راه در رشد نرخ اقتصاد کشور موثر خواهد بود. البته ذکر این نکته خالی از لطف نیست که بالغ بر ۵۸ % از اقتصاد هندوستان بر پایه “خدمات” است، در نتیجه هند می‌تواند یکی از ایده‌آل‌ترین کشورها برای دریافت خدمات از کشور ما باشد.

با وجود زیرساخت‌های حمل و نقل دریایی مناسب بین دو کشور، وجود پتانسیل‌ همکاری‌های کشاورزی بین دو کشور، توجه ویژه‌ای که در سند چشم‌انداز و برنامه پنجم توسعه به گسترش صادرات غیر نفتی شده است، وجود مناطق آزاد تجاری و غیره از جمله نقاط قوت روابط تجاری ایران و هند هستند؛ و در راستای تبدیل روابط تجاری سنتی ما بین کشورمان با کشور هند به روابطی مدرن و امروزی و اعمال راهکارهایی به منظور تنظیم هرچه بهتر روابط تجاری می‌توان اقدامات موثری انجام داد که همگی قابلیت بحث و تعمیم دارند. در این راستا می‌توان به موارد زیر اشاره نمود :

  • برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی توانمندی‌های ایران در هند (در زمینه کشاورزی، صنایع غذایی، لوازم خانگی، ساختمان)
  • ایجاد اتاق بازرگانی تخصصی ایران و هند و کانالیزه کردن تمامی امور تجاری بین دو کشور و پیگیری مشکلات و شکایات
  • رفع عوارض آنتی دامپینگ
  • راهکارهایی با رویکرد بازاریابی کالاها و خدمات
  • اعزام و پذیرش هیئت تجاری
  • همکاری در مناطق آزاد تجاری صنعتی دو کشور
  • تقویت همکاری‌های حمل و نقل دو کشور از طریق مشارکت بخش خصوصی دو کشور
  • تلاش به منظور لغو روادید ویزا میان دو کشور
  • تاکید بر همکاری در زمینه ایجاد پالایشگاه‌های پتروشیمی و حوزه نفت و گاز
  • ایجاد فروشگاه‌های زنجیره‌ای در هند جهت عرضه محصولات تولید شده در ایران
  • اعزام مستمر هیئت‌های متشکل از متخصصان حوزه بازار و بازاریابی از بین کارشناسان توانمند ایرانی به استان‌های دور دست و پرجمعیت هند مثل بنگال‌غربی، گجرات، تامیل‌نادو و استان کرلا و انجام تحقیقات بازار موثر و دستیابی به شناخت کافی نسبت به شرایط سیاسی و اجتماعی، وضعیت بازار، رقبای داخلی و خارجی
  • مذاکره مستمر با مقامات تجاری- اقتصادی هندوستان جهت کاهش تعرفه‌های بسیار بالای کشور هند بر روی بعضی از محصولات کشاورزی و غیر کشاورزی ایران مثل انواع خشکبار، زعفران، محصولات صنعتی و نساجی (در راستای توسعه و افزایش سهم صادرات کالاهای ایرانی به کشور هند و جامع عمل پوشاندن به صادرات کالاهای مورد اشاره)
  • تلاش برای طرح ایجاد پیمان پولی BPA، همکاری بانک توسعه صادرات ایران با اگزیم بانک هند، رفع مشکل ثبت شرکت‌های ایرانی در هند، تاسیس شعب بانکهای ایرانی در هند و همکاری در زمینه ضوابط مورد نظر استاندارد.

حوزه‌های مرتبط با دارو، انرژی، فناوری اطلاعات، نیروی انسانی، انرژی، کشاورزی و همینطور خدمات فنی و مهندسی از جمله حوزه‌های پر ظرفیت در تجارت مابین هند و ایران است. در زمینه صدور خدمات فنی و مهندسی هم می‌توان به گسترش ساخت و سازهای گسترده در شهرهای کوچک و بزرگ هند، ساخت خودرو و قطعات و مشارکت در بخش راه‌سازی به دلیل حضور بزرگترین شبکه جاده‌ای و ریلی دنیا در هند اشاره کرد. البته مشکلاتی از قبیل تهیه ضمانت‌نامه بانکی بین‌المللی معتبر وجود دارد که تا حدودی به پشتوانه پول‌های بلوکه شده ایران در هند رفع شده‌اند و اگر شرکتی از بانک مرکزی ایران معرفی‌نامه داشته باشد، می‌تواند در هند تقاضای صدور ضمانت‌نامه داشته باشد.

در جداول زیر، با استناد به آمار ارائه شده توسط گمرک جمهوری اسلامی ایران، روابط تجاری دو جانبه ایران با هند را طی سال‌های ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰ مشاهده خواهید کرد.

سال ۱۳۹۶

عنوان ارزش (دلار) وزن (کیلوگرم) سهم از کل ارزش رتبه درصد تغییرات نسبت به مدت مشابه سال قبل
صادرات ج.ا.ایران ۲۷۳۶۱۵۴۷۰۷ ۹۸۳۵۷۴۷۲۱۴ ۵% ۷ ۱-
واردات ج.ا.ایران ۲۲۵۷۷۳۳۶۵۷ ۱۷۹۵۰۴۶۸۰۸ ۴% ۶ ۱۵
حجم کل تجارت ۴۹۹۳۸۸۸۳۶۴ ۱۱۶۳۰۷۹۴۰۲۲ ۵% ۶ ۵
تراز بازرگانی ۴۷۸۴۲۱۰۵۰ ۸۰۴۰۷۰۰۴۰۶ -

سال ۱۳۹۷

عنوان ارزش (دلار) وزن (کیلوگرم) سهم از کل ارزش رتبه درصد تغییرات نسبت به مدت مشابه سال قبل
صادرات ج.ا.ایران ۲۰۱۲۳۱۱۸۳۶ ۸۳۰۵۳۱۱۷۷۹ ۴% ۷ ۲۶-
واردات ج.ا.ایران ۲۵۴۷۱۳۲۵۲۰ ۱۹۰۸۵۳۲۱۵۴ ۶% ۳ ۱۲
حجم کل تجارت ۴۵۵۹۴۴۴۳۵۶ ۱۰۲۱۳۸۴۳۹۳۳ ۵% ۶ ۸-
تراز بازرگانی ۸۳۰۱۱۴۵۶۷- ۲۸۸۴۱۷۰۷۸۳۰ -

سال ۱۳۹۸

عنوان ارزش (دلار) وزن (کیلوگرم) سهم از کل ارزش رتبه درصد تغییرات نسبت به مدت مشابه سال قبل
صادرات ج.ا.ایران ۱۵۷۵۶۱۸۳۴۹ ۹۷۸۹۰۷۸۵۴۰ ۳% ۶ ۲۱-
واردات ج.ا.ایران ۳۶۳۳۲۶۵۴۵۷ ۳۴۳۰۸۴۴۰۷۶ ۸% ۵ ۴۲
حجم کل تجارت ۵۲۰۸۸۸۳۸۰۶ ۱۳۲۱۹۹۲۲۶۱۶ ۶% ۴ ۱۴
تراز بازرگانی ۲۰۵۷۶۴۷۱۰۸- ۶۳۵۸۲۳۴۴۶۴ -

سال ۱۳۹۹

عنوان ارزش (دلار) وزن (کیلوگرم) سهم از کل ارزش رتبه درصد تغییرات نسبت به مدت مشابه سال قبل
صادرات ج.ا.ایران ۱۲۸۲۷۵۳۴۱۶ ۷۶۰۶۴۴۳۶۲۰ ۳% ۶ ۱۸-
واردات ج.ا.ایران ۲۱۲۸۲۱۸۹۷۲ ۲۱۶۸۷۶۷۶۶۳ ۵% ۴ ۴۱-
حجم کل تجارت ۳۴۱۰۹۷۲۳۸۸ ۹۷۷۵۲۱۱۲۸۳ ۴% ۵ ۳۴-
تراز بازرگانی ۸۴۵۴۶۵۵۵۶۰ ۵۴۳۷۶۷۵۹۵۷ -

سال ۱۴۰۰

عنوان ارزش (دلار) وزن (کیلوگرم) سهم از کل ارزش رتبه درصد تغییرات نسبت به مدت مشابه سال قبل
صادرات ج.ا.ایران ۱۲۸۲۷۵۳۴۱۶ ۷۶۰۶۴۴۳۶۲۰ ۳% ۶ ۱۸-
واردات ج.ا.ایران ۲۱۲۸۲۱۸۹۷۲ ۲۱۶۸۷۶۷۶۶۳ ۵% ۴ ۴۱-
حجم کل تجارت ۳۴۱۰۹۷۲۳۸۸ ۹۷۷۵۲۱۱۲۸۳ ۴% ۵ ۳۴-
تراز بازرگانی ۸۴۵۴۶۵۵۵۶۰ ۵۴۳۷۶۷۵۹۵۷ -

در صورتی‌که تصمیم به بررسی بازار محصول یا خدمت مورد نظر خود در کشور هند و تحلیل، تحقیق و توسعه بازار هدف خود در این کشور گرفته‌اید، تیم متخصص میداسکات با داشتن سوابق ارزشمند در این زمینه، می‌تواند گام به گام همراه و کنار شما باشد. در صورت داشتن هرگونه سفارش در این زمینه می‌توانید از همین جا اقدام نمایید.

برخی از تجربیات میداسکات در بازار هند